Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Orașele „smart” și cetățenii „eco” – oamenii înaintea tehnologiei

3 / 07 / 2018

#editia 2017-2018, #editoriale, #generale, #urban talks


Orașele zilelor noastre visează să fie „Smart Cities” – comunități în care tehnologia îmbunătățește viața prin soluții inovatoare și eficiente. Dar, dacă tehnologia se materializează în sute de noi device-uri electrice cu o durată de viață din ce în ce mai scurtă, ar însemna ca un „smart city” să fie copleșit de deșeuri electrice? Nu. Dimpotrivă. Comunitățile smart mizează în primul rând pe sustenabilitate iar reciclarea este o parte esențială a sustenabilității.

„Green Citizens for Smart Cities” a fost perspectiva Asociația RoRec la Urban Talks – eveniment care a reunit experți, idei, soluții și proiecte despre dezvoltarea urbană integrată, inteligentă și sustenabilă, la Cluj Innovation Days, mai 2018.

Pe fundalul discuțiilor despre rolul tehnologiei, Andreea Idriceanu Calev, manager de comunicare la Asociația RoRec, a vorbit despre magnitudinea unei probleme cu care se confruntă omenirea: cantitatea imensă de deșeuri electronice care sufocă planeta, pe măsură ce devenim din ce în ce mai dependenți de gadget-uri și diverse aparate. „Până în 2030, 2/3 din populația lumii va trăi în mediul urban – adică aproximativ 5 miliarde de oameni. De asemenea, în doar câțiva ani, vor exista mai mulți deținători de telefoane mobile decât oameni cu acces la electricitate. Aceasta înseamnă miliarde de aparate electrice și electronice aruncate în fiecare an. Deja, în 2018, omenirea va genera peste 5 milioane de tone de deșeuri electrice” a spus Andreea Idriceanu.

Orașele „smart” sunt caracterizate de echilibrul între oameni și mediu, cu ajutorul tehnologiei și inovației. La baza sistemului, atât „resursa” cât și „sursa” principală rămân… oamenii.

Nu există „Smart City” fără „Green Citizens”. Orașele viitorului își propun să funcționeze mai bine la toate nivelurile, asigurându-și prosperitatea economică și reducând, în același timp, impactul negativ asupra mediului înconjurător. Pentru aceasta, fiecare dintre entitățile care le compun – cetățenii, autoritățile, mediul de business și societatea civilă trebuie să acționeze responsabil în fiecare zi. Indiferent cât de inovatoare este tehnologia unui oraș, aceasta nu va putea compensa niciodată efectele nocive cumulate ale gesturilor a milioane de oameni.”

Într-un interviu exclusiv acordat Patrulei de Reciclare, Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub și unul dintre cei mai reputați specialiști în inovație urbană din România, este convins că „Orașele sunt în mâinile cetățenilor, însă ei nu își dau încă seama. Odată cu evoluția tehnologiei această influență a cetățeanului în procesul decizional va crește. Este vorba de nevoile unor comunități – aceste soluții trebuie implementate pentru a face viața mai ușoară cetățenilor și nu de dragul de a vinde niște produse sau tehnologii noi administrației. De aceea e important ca atunci când se va face această tranziție cetățenii să fie deja pregătiți pentru a se implica.”

Grațian Mihăilescu a susținut misiunea Patrulei de Reciclare cu propriul mesaj: „Pentru ca orașele noastre să fie mai moderne și mai curate, în primul rând trebuie să fim mai implicați. Să ne pese. Să avem grijă de orașul în care trăim ca de sufrageria noastră. Este locul în care ne desfășurăm activitatea zilnică, în care creștem, în care ne îndrăgostim, în care ne creștem copiii și atunci ar fi bine să îl tratăm cu respect si responsabilitate și să ne implicăm cu ce putem în dezvoltarea sa. Avem o mentalitate greșită dând vina tot timpul pe autorități. Dar ia întrebați-vă: Când am făcut EU ultima oară ceva pentru orașul în care trăiesc?

La Urban Talks, Patrula de Reciclare, programul educativ de mediu pe care Asociația RoRec îl desfășoară de 8 ani în România, a câștigat entuziasmul și aprecierea unui public de inovatori, lideri, factori de decizie și companii care împărtășesc valorile unei lumi mai bune, creatori de proiecte care modelează viitorul orașelor românești.

Aflat la finalul celei de-a VII-a ediții, programul a redefinit educația de mediu în România, depășind orice așteptări și doborând record după record. În 2018, Patrula de Reciclare a depășit 110.000 de voluntari implicați, 3.000.000 kg de deșeuri electrice colectate datorită eforturilor lor și peste 5.000.000 de oameni informați despre importanța colectării deșeurilor electrice.

Prin acest program, Asociația RoRec a generat o mișcare de conștientizare și mobilizare permanentă în sute de comunități urbane și rurale din toată țara, cu impact major asupra creșterii cotei de colectare și reciclare a deșeurilor electrice.