Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Pe apa sâmbetei

30 / 01 / 2018

#editia 2017-2018, #editoriale, #generale


Trăiești exact viața pe care ți-ai dorit-o. Ai toate lucrurile la care ai visat. Ai o casă superbă, în cel mai frumos loc din lume. Te trezești într-un pat uriaș, într-un dormitor somptuos. Baia ta arată ca o sală de bal. Ce-i drept, nu ai mai folosit jacuzzi-ul de multă vreme. De fapt, nici duș nu ai mai făcut de câteva zile. Te speli atât cât îți ajunge apa dintr-un ibric.

Intri în bucătăria ta mare și utilată cu cele mai moderne echipamente. Ai zeci de feluri de ceaiuri și cafele. Și fix 0,5l de apă din care să îți pregătești micul dejun. Nu mai folosești vesela de porțelan austriac. Nu ai cu ce s-o speli.  Mănânci pe șervețele.

Ai dulapuri pline de haine de designer. Nu le mai porți. Nu sunt spălate.

Ai în garaj mașini de lux. Când le privești, te gândești doar că ți-ai fi dorit ca benzina să fie apă.

De fapt, din toate lucrurile pe care le posezi, cel mai de preț este canistra de apă. O verifici zilnic, să vezi cât mai ai. Ai dreptul la o cantitate limitată, care trebuie să îți ajungă ca să bei, să pregătești mâncarea și să-ți asiguri un minim de igienă personală.

Deja zâmbești, așa-i? „E un SF prost” îți spui (sorbind, probabil, dintr-un suc sau o cană de cafea). Cu siguranță asta și-ar fi spus și locuitorii din Cape Town, cu ceva vreme în urmă, și ar fi continuat să-și vadă de treabă.

Și totuși, suntem în lumea reală. Singura pe care o avem. Pe 10 ianuarie 2018, „municipalitatea din Cape Town i-a informat pe locuitorii săi că ar putea fi privaţi în totalitate de apă începând din 21 aprilie din cauza unei secete severe care afectează de mai multe luni acest oraş” scrie presa de pe întreg mapamondul. Cape Town, una din cele mai mari aglomerări urbane din Africa de Sud (3.5 milioane de locuitori) „a implementat deja măsuri stricte de raţionalizare, atât în hoteluri, cât şi pentru persoane private, încercând să întârzie cât mai mult „Ziua Zero” – ziua în care oraşul va rămâne fără apă.”

În disperare de cauză, autoritățile au fixat o limită de consum de 50l/apă pe zi, pentru fiecare cetățean.

Televiziunea sud-africană a calculat că pentru a respecta acest maximum şi ca să-i rămână şi ceva pentru băut, un localnic ar trebui să facă un duş de două minute, să spele toate vasele într-o chiuvetă plină cu apă, să-şi spele mâinile de două ori şi să tragă apa la toaletă o singură dată pe zi. Conform estimărilor pesimiste, locuitorii orașului vor ajunge să stea la coadă pentru o rație de 25l de apă, de persoană, pe zi.

Vinovate de această situație sunt considerate o dezvoltare economică și demografică excesivă, lipsa investițiilor în gestionarea ecologică a resurselor și schimbările climatice. Nu, nu e un „episod” trecător. Încălzirea globală înseamnă că, pentru anumite zone ale lumii, seceta extremă va deveni o nouă stare de normalitate.

Vă imaginați cum ar fi decurs ziua voastră de azi, dacă aveați doar câțiva litri de apă la dispoziție? Și dacă situația s-ar  prelungi și mâine, și poimâine…Câte din lucrurile care vă par atât de importante, acum, ar păli în fața grijii de a vă aproviziona cu apă?

”Ei, scenarii catastrofale…” vor zice unii. Care „scenarii”? Nu e nimic fictiv. Se întâmplă. Poate că undeva, departe, dar, sincer, cine mai crede că distanța ar oferi vreun adăpost? De aceea se numește încălzire… globală.

Singura alegere bună este să abordăm situația constructiv. 

Concret. Cu acțiune, la nivel personal. Cu o listă „de făcut” a fiecăruia, pe care să se regăsească, de exemplu:

cum economisesc resursele pe care le folosesc zilnic (apa, gazul, energia electrică),
– cum colectez selectiv toate tipurile de deșeuri,
– cum reduc la maximum cantitatea de deșeuri pe care o produc,
– cum acționez responsabil în calitate de consumator, atunci când achiziționez produse sau servicii,
– cum pot influența liderii comunității mele, sau un număr cât mai mare de oameni, să adopte decizii benefice pentru mediul în care trăim,
– cum mă mențin la curent cu noi acțiuni pozitive pe care le pot adăuga la listă.

Evident, nu vom aștepta ca lista să fie completă. Important este să începem cu ceva. ORICE. ACUM. AZI.

Notează. Pune în practică. Continuă. Fiecare gest contează.