Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Respectându-te pe tine însuți, impui respectul celorlalți” – Povestea Patrulei de Reciclare a Liceului Tehnologic „Topolog” din Topolog, județul Tulcea

23 / 12 / 2013

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #liceu, #poveste, #Tulcea


Tulcea – județul ”dintre ape”. De aici începe tărâmul de poveste al Deltei, cu pâmânt roditor, păduri dese și o lume fascinantă de plante și animale. Localnicii îmblânzesc vântul, folosind energia eoliană ca resursă alternativă și prețuiesc fiecare picătură de apă. Iată ce motivație strașnică pentru membrii Patrulei de Reciclare de la Liceul Tehnologic „Topolog”, care și-au convins comunitatea să colecteze 836 kg de deșeuri DEEE și au contribuit astfel la protejarea acestor peisaje și resurse inegalabile. Munca lor asiduă și grija pe care o poartă naturii le-au adus voluntarilor premiul local pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată / agent din județul Tulcea.

„Dezvoltarea dragostei și a respectului pentru natură, om și societate, se realizează prin dezvoltarea respectului față de sine și a mediul ambiant, prin Liceul Topolog - Stanciu Vasilica 04reducerea și reciclarea deșeurilor și înfrumusețarea mediului”, ne-a spus profesorul coordonator, Vasilica Stanciu. Cei 35 de membri ai Patrulei au pornit cu pași mici, dar siguri, să combată inerția dezinformată a celor din comună în ceea ce privește debarasarea responsabilă de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE). Au început prin discuții și dezbateri cu specialiști în domeniu. Au dezbătut problemele de mediu ale societății moderne și eforturile care se fac pentru protecția și conservarea naturii. Și-au stabilit măsurile concrete pe care le pot aplica atât în școală, cât și în comunitate.

Și-au dat seama că totul începe cu… știința. Pardon, conștiința. Adică să fim conștienți de consecințele actelor noastre ca factori degradanți ai mediului. Membrii Patrulei au împărțit pliante și i-au ajutat pe localnici să se simtă parte din misiunea lor, să realizeze că este mai ușor decât credeau să schimbe în bine lumea din jur. Ca să facă punctul de colectare din școală cât mai atractiv, l-au ”înfrumusețat” cu creativitate: postere, afișe, poezii și o mascotă care să le reprezinte echipa și să promoveze grija și dragostea pentru natură.

De Ziua Pământului agenții au pregătit un program special pentru colegi. I-au provocat să dezbată subiecte eco, să își imagineze activități originale de protecție a mediului în școală și comunitate, să dea exemplu aducând deșeuri electrice mici la școală, să li se alăture la activitățile de creație, să îngrijească zonele verzi.

Tulcea_Liceul Tehnologic Topolog (2)N-au ratat nici Ziua Mondială a Apei, un element care îi înconjoară. În săptămâna 18-22 martie 2013, membrii Patrulei au desfășurat acțiuni de ecologizare și multe alte activități ce au avut ca obiective conștientizarea importanței apei în viața de zi cu zi, raționalizarea consumului de apă, prevenirea poluării apei și promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Munca lor și-a îndeplinit țelul: mult mai mulți locuitori ai comunei Topolog sunt acum conștienți de riscurile poluării din cauza deșeurilor de echipamente electrice și electronice. În plus, au înțeles că respectul, acel lucru pe care ni-l dorim și îl așteptăm cu toții de la cei din jur, începe cu ceea ce facem, mai intâi, noi.  Pentru prezent și pentru viitor, pentru noi și pentru generațiile următoare.