Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Sarmizegetusa – istoria se scrie si azi

Sarmizegetusa-istoria-se-scrie-si-azi
8 / 07 / 2013

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #Hunedoara, #poveste, #școală


”Eroii” Patrulei de reciclare despre care vom vorbi în acest articol continuă, astăzi, o poveste care a început acum 2000 de ani. Elevii Școlii gimnaziale nr. 1 din Sarmisegetuza trăiesc între tehnologiile lumii moderne – computere și telefoane mobile, și cele nouăsprezece secole de istorie ale ruinelor capitalei Daciei Romane, ”Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”.

Deși atrage călători de pretutindeni cu notorietatea ei arheologică, Sarmizegetusa nu e doar un obiectiv turistic și o filă de trecut. Este și o comunitate care își scrie istoria, cu fiecare generație. Nu doar acum 2000 de ani se petreceau aici isprăvi demne de laudă, ci și în zilele noastre. Exemplul nostru? Agenții Patrulei de reciclare a Școlii gimnaziale nr.1 și profesorul coordonator Simona Mălăeștean și-au înscris recent comuna în panoplia câștigătorilor ediției 2012 a programului, contribuind la colectarea a mai bine de 5,400 kg de deșeuri electrice! Este cea mai mare cantitate DEEE colectată în județul Hunedoara și cea de-a treia dintre cele mai mari cantități strânse de toate cele 740 de Patrule din țară!

Fii activ, reciclează selectiv! 

Premiul este rezultatul muncii în echipă realizată de agenții Patrulei, ajutaţi de colegii lor din şcoală şi de membrii comunităţii în care trăim.” este primul lucru pe care îl pune în valoare doamna Mălăeștean.

Lor le aparține și unul din sloganele inspirate ale programului: Fii activ, reciclează selectiv! Cu acest imbold au mobilizat comunitatea să le predea peste 5 tone de aparate electrice vechi, baterii și becuri.

Au înțeles cât de importantă este colaborarea cu liderii locali și au obținut sprijinul unor ”aliați” prețioși: Primăria şi Consiliul Local Sarmizegetusa, agenţii economici din comună şi reprezentanţii atelierelor de depanare Radio-TV. Le-au venit în ajutor și ceilalți colegi – un exemplu de solidaritate și spirit civic care spune, încă o dată, că școala este inima comunității.

Au aplicat deci cu succes recomandările noastre de a mobiliza companiile și instituțiile locale. Acum, se bucură cu toții de ceea ce au realizat: premiul cu care au echipat școala, DEEE-urile de care au eliberat depozitele și gospodăriile, natura pe care au protejat-o.

Reacţia pozitivă a membrilor comunităţii faţă de mesajul nostru a fost principalul nostru stimulent. Am reuşit, pentru bunul mers al lumii, să ne unim forţele şi să nu mai fim neputincioşi în faţa nepăsării celor de lângă noi. Toate acţiunile organizate de membrii Patrulei au avut farmecul lor şi şi-au pus amprenta pe formarea unei atitudini corecte faţă de mediul înconjurător.” ne spune doamna Mălăeștean, care pune în cuvinte ceea ce sperăm să auzim de la toți profesorii coordonatori: ”Membrii Patrulei au dat dovadă de un adevărat simţ civic conştientizând faptul că omul trebuie să fie educat în spiritul respectului pentru mediul în care trăieşte. Suntem deschiși la orice provocare ce are drept scop protejarea naturii deoarece poluarea este un fenomen ireversibil, iar reducerea ei este datoria fiecăruia dintre noi.”

Așadar, programul educațional de mediu Patrula de reciclare și-a îndeplinit misiunea și în ceea ce-i privește pe elevii din Sarmisegetuza. Știam noi că putem conta pe cei mai tineri să-și asume și să promoveze grija față de natură și simțul responsabilității față de modul cum ne debarasăm de deșeuri!

Agenții Patrulei din Sarmisegetuza au cu ce să se laude toată vara. În același timp, se pregătesc ca, din septembrie, să se reînscrie în noua ediție a Patrulei de reciclare. Își vor depăși recordul? Rămâne de văzut. Noi le ținem pumnii și sperăm ca exemplul lor să îi stimuleze pe toți ceilalți participanți din județ.

Până atunci, însă, precum Sheherezada, mai avem multe povești de spus.