Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Țara care reciclează cel mai mult din lume

20 / 02 / 2019

#editia 2018-2019, #editoriale, #generale


Germania reciclează mai mult decât oricare altă țară din lume și reutilizează 56% din toate deșeurile pe care le produce. Magazinele alimentare preiau de la clienți toate ambalajele care nu sunt ușor de reciclat. Și toate gospodăriile au obligația de a colecta separat deșeurile alimentare (compost), încă din 2015, pentru a fi folosite în sere sau ca fertilizator natural.

Containere speciale pentru colectarea separată sunt amplasate inclusiv în gări, în piețe, pe stadioane și în parcuri. Au inscripții și în engleză, pentru a încuraja și străinii să le folosească.

Gunoiul menajer este colectat doar o dată pe lună și se aplică amenzi celor care nu reciclează corespunzător.

Germania a interzis crearea de noi gropi de gunoi încă din 2005 și urmărește să elimine în întregime gropile de gunoi până în 2020.

Vezi video aici:

https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/10154976177406479/ 

Acest film vorbește despre legi și infrastructură, dar, în spatele acestor aspecte, există și un comportament exemplar al fiecărui individ, un sentiment al responsabilității individuale față de binele comun, respect față de lege, față de sine și față de ceilalți.

Desigur, sistemul general aplicat la nivel național este important, dar lipsurile sale nu sunt un paravan în spatele căruia să ne ascundem sau scuza să „așteptăm” în loc să „facem”.

La ediția curentă – Ediția Suporterilor (2018-2019) Patrula de Reciclare, o comunitate de profesori, copii și elevi, luptă pentru un obiectiv național în domeniul reciclării deșeurilor electrice – ca fiecare român să trimită la reciclare măcar 100g de astfel de deșeuri, adică măcar… 5 baterii. Sau orice alt aparat electric sau electronic. Fiecare.

Schimbarea se produce nu numai de către autorități, ci și prin oamenii care fac ei înșiși ceea ce doresc să se întâmple.  Ești și tu un astfel de exemplu?