Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Funcționarii publici, o contribuție valoroasă la succesul proiectelor de mediu ale Asociației Române pentru Reciclare RoRec

13 / 12 / 2013

#2014, #administrație publică, #bune practici, #parteneri


Anti-Kafka

Domnul I. este funcționar public. E un profesionist care ar face onoare oricărui angajator, inclusiv din mediul privat. Își cunoaște meseria. Știe legea, e prompt, atent, caută soluțiile cele mai bune. E dornic să ajute, fără rețineri. Nu se uită la ceas, așteptând să se termine programul de lucru. Domnul I. este desemnat să ne ajute, pe noi, Asociația Română pentru Reciclare RoRec, să deschidem un nou centru de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în localitatea sa, în virtutea parteneriatului încheiat cu instituția publică din care face parte. O atitudine care ne stârnește admiraţia: a citit cu atenție documentele trimise de noi, ascultat explicațiile reprezentantului nostru, ne-a furnizat formularele necesare și ne-a îndrumat cum să le completăm. Ne-a explicat, cu amabilitate și răbdare, cum se calculează diverse taxe. Ne-a consiliat în întocmirea notelor contabile, astfel încât toate elementele adiacente construcției să se regăsească în documentație. Domnul I. nu ne-a ajutat doar să câștigăm lupta cu birocrația, ne-a oferit un model de abordare pe care ni-l dorim multiplicat.

Performanță, în parteneriat

Domnul I. există în realitate. Nu este o ficțiune moralizatoare și nici un caz singular, ci un exemplu al colaborărilor noastre de succes cu specialiștii din administrație.

Asociația Română pentru Reciclare RoRec are o misiune importantă, de anvergură națională: vrem să ridicăm cota de colectare a  deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România, de la mai puțin de 1 kg/locuitor/anual la 4 kg/locuitor/anual, standardul european. Aceasta înseamnă să creștem nivelul de informare al populației, să determinăm schimbarea obiceiurilor și să creăm infrastructura necesară – puncte și centre de colectare DEEE.

Ca să mobilizăm oamenii din metropole până în cele mai mici localități ale țării lucrăm îndeaproape cu specialiști din administrația publică centrală și locală: din Agenția Națională pentru Protecția Mediului și filialele sale locale, din Ministerul Educației Naționale, din Primării, Consilii și Inspectorate Școlare din toate județele. Cu ajutorul acestor funcționari, în ultimii 5 ani, am colectat zeci de mii de tone de DEEE în urma a mii de acțiuni de informare publică, am deschis deja 26 de centre de colectare în toată țara şi nu ne oprim aici. În plus, am creat, prin programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare, o echipă activă de peste 20.000 de profesori și elevi care promovează obiceiului colectării selective a DEEE, comportamentul responsabil față de mediu și respectul față de lege în comunitățile lor.

Mulți dintre funcționarii cu care lucrăm își îndeplinesc angajamentele cu profesionalism, ne ajută în mod eficient și își asumă misiunea onorantă de a se afla în serviciul public. Au înțeles că gestionarea corectă a deșeurilor este o nevoie acută. Conlucrarea cu noi le oferă ocazia de a-și demonstra abilitățile și satisfacția unei realizări palpabile, mai presus de controverse.

Susținând proiectele noastre de mediu, administrația acționează vizibil ca pilon al comunității; produce o schimbare benefică pe termen lung și construiește premisele unei societăți europene. Suntem pe un drum bun, din care, însă, mai avem de parcurs o distanță lungă. Există funcționari competenți și responsabili. Ne trebuie, doar, mai mulți…