Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„O bună educație este izvorul și temelia cinstei” – Povestea Patrulei de Reciclare de la Școala Gimnazială „Amza Pellea” din Băilești, județul Dolj

28 / 12 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #Dolj, #poveste, #școală


 

Povestea noastră de astăzi nu este despre Nea Mărin, celebrul personaj creat și interpretat de actorul Amza Pellea, ci despre Florin-Eugen Vălu, profesorul coordonator al Patrulei de Reciclare din Școala Gimnazială „Amza Pellea” din Băilești (județul Dolj), cel mai activ profesor din județul Dolj, la ediția 2012-2013.

Profesorul Vălu este, de 10 ani încoace, forța motrice a proiectelor ecologice și sociale din școală. A format deja promoții întregi de elevi atenți și generoși, pe care i-a obișnuit să îngrijească spațiile verzi sau să ajute copiii nevoiași din comunitate. Prin urmare, atunci când le-a propus să facă parte din Patrula de Reciclare, elevii n-au ezitat nicio secundă – știau că profesorul Vălu le oferă o nouă oportunitate să învețe, să se distreze, să facă ceva bun. ”Patrula de Reciclare a fost o nouă provocare pentru ei, un alt mod de a ajuta mediul înconjurător și de a-i responsabiliza pe cei din jur – familiile, prietenii și vecinii, privind problemele de mediu”, spune profesorul.

Nu se spune degeaba că un profesor pasionat face minuni. Domnul Vălu are, pe lângă inițiativă și devotament, răbdare. Știe că educația ecologică se împlinește în timp, dar că este extrem de important să înceapă la o vârstă fragedă. Patrula de Reciclare i-a dat prilejul să constate că reușise să clădească, în ani, o atitudine deschisă și pro-activă în rândul elevilor. ”Educația ecologică a constituit infrastructura pe care a fost clădită ulterior colectarea deșeurilor DEEE.” Promovând în mod constant obiceiul colectării DEEE la nivel local, elevii școlii și membrii Patrulei de Reciclare și-au antrenat comunitatea să trimită la reciclare peste 1600 kg de deșeuri electrice și electronice.

„Sunt mic, dar mă implic!”

Cel mai bun mod de a atrage oamenii într-o activitate este plăcerea cu care o faci. Toată școala a fost solidară cu Patrula. Profesorii și colegii li s-au alăturat și i-au încurajat, le-au dat idei pentru afișele și anunțurile prin care au militat pentru colectarea selectivă a DEEE.

Scoala Gimnaziala Amza Pellea Bailesti

Sloganul lor, „Sunt mic, dar mă implic!” a atins o coardă sensibilă. Ce om matur s-ar putea sustrage puterii exemplului acestor tineri? După cum spune domnul profesor Vălu, „colectarea de DEEE-uri trebuie să devină un obicei, și singura soluție în acest sens este implicarea tuturor actorilor responsabili: populație, autorități și elevi.”

Agenții Patrulei au redus riscurile de poluare ale naturii din comunitatea lor cu fiecare dintre cele 1.600 kg DEEE la a căror colectare au contribuit. Exemplul lor a mers și mai departe: din dragoste pentru natură, copiii au sădit pomi fructiferi în curtea școlii. Ani de acum înainte, elevii care le vor urma pașii în Școala Gimnazială „Amza Pellea” din Băilești se vor bucura de fructele muncii lor. La propriu și la figurat…

 

  • 04 Mar 2025

    Concursul național „Nicio baterie la gunoi!” revine: o nouă ediție cu premii pentru școlile din România care contribuie la reciclarea bateriilor

  • Data indisponibilă

    Nou record la colectarea bateriilor – „Nicio baterie la gunoi!” 2024

  • 09 Dec 2024

    Volens și CleanAir@School – exemple de excelență în educația climatică, la Bruxelles

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”