Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„O bună educație este izvorul și temelia cinstei” – Povestea Patrulei de Reciclare de la Școala Gimnazială „Amza Pellea” din Băilești, județul Dolj

28 / 12 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #Dolj, #poveste, #școală


 

Povestea noastră de astăzi nu este despre Nea Mărin, celebrul personaj creat și interpretat de actorul Amza Pellea, ci despre Florin-Eugen Vălu, profesorul coordonator al Patrulei de Reciclare din Școala Gimnazială „Amza Pellea” din Băilești (județul Dolj), cel mai activ profesor din județul Dolj, la ediția 2012-2013.

Profesorul Vălu este, de 10 ani încoace, forța motrice a proiectelor ecologice și sociale din școală. A format deja promoții întregi de elevi atenți și generoși, pe care i-a obișnuit să îngrijească spațiile verzi sau să ajute copiii nevoiași din comunitate. Prin urmare, atunci când le-a propus să facă parte din Patrula de Reciclare, elevii n-au ezitat nicio secundă – știau că profesorul Vălu le oferă o nouă oportunitate să învețe, să se distreze, să facă ceva bun. ”Patrula de Reciclare a fost o nouă provocare pentru ei, un alt mod de a ajuta mediul înconjurător și de a-i responsabiliza pe cei din jur – familiile, prietenii și vecinii, privind problemele de mediu”, spune profesorul.

Nu se spune degeaba că un profesor pasionat face minuni. Domnul Vălu are, pe lângă inițiativă și devotament, răbdare. Știe că educația ecologică se împlinește în timp, dar că este extrem de important să înceapă la o vârstă fragedă. Patrula de Reciclare i-a dat prilejul să constate că reușise să clădească, în ani, o atitudine deschisă și pro-activă în rândul elevilor. ”Educația ecologică a constituit infrastructura pe care a fost clădită ulterior colectarea deșeurilor DEEE.” Promovând în mod constant obiceiul colectării DEEE la nivel local, elevii școlii și membrii Patrulei de Reciclare și-au antrenat comunitatea să trimită la reciclare peste 1600 kg de deșeuri electrice și electronice.

„Sunt mic, dar mă implic!”

Cel mai bun mod de a atrage oamenii într-o activitate este plăcerea cu care o faci. Toată școala a fost solidară cu Patrula. Profesorii și colegii li s-au alăturat și i-au încurajat, le-au dat idei pentru afișele și anunțurile prin care au militat pentru colectarea selectivă a DEEE.

Scoala Gimnaziala Amza Pellea Bailesti

Sloganul lor, „Sunt mic, dar mă implic!” a atins o coardă sensibilă. Ce om matur s-ar putea sustrage puterii exemplului acestor tineri? După cum spune domnul profesor Vălu, „colectarea de DEEE-uri trebuie să devină un obicei, și singura soluție în acest sens este implicarea tuturor actorilor responsabili: populație, autorități și elevi.”

Agenții Patrulei au redus riscurile de poluare ale naturii din comunitatea lor cu fiecare dintre cele 1.600 kg DEEE la a căror colectare au contribuit. Exemplul lor a mers și mai departe: din dragoste pentru natură, copiii au sădit pomi fructiferi în curtea școlii. Ani de acum înainte, elevii care le vor urma pașii în Școala Gimnazială „Amza Pellea” din Băilești se vor bucura de fructele muncii lor. La propriu și la figurat…