Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„O zi – o baterie” – Povestea Patrulei de reciclare a Școlii Gimnaziale „Teodor Chindea” – Voșlăbeni, Harghita

30 / 12 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #Harghita, #poveste, #școală


Poveștile Patrulelor de Reciclare ne poartă prin toată țara; astăzi ne vom opri în depresiunea Giurgeului. Înconjurată de Munții Giurgeului la Est și de Munții Gurghiului la Vest, la izvorul celor două râuri gemene (Mureșul și Oltul), comuna Voșlăbeni se mândrește cu cel mai activ profesor al Patrulei de Reciclare din județul Harghita, la ediția 2012-2013 – doamna Crina-Mihaela Bucur.

Profesoară la Școala Gimnazială „Teodor Chindea”, doamna Bucur și-a înscris elevii în Patrula de Reciclare pentru a le oferi o educație practică în protejarea mediului. Conștienți de valoare resurselor naturale ale județului lor – subsolurile bogate în hidrominerale, gazele mofetice și apele termale, elevii școlii vroiau să simtă că își aduc o contribuție la conservarea lor.

Totul începe și se termină cu organizarea

Doamna Bucur și-a alcătuit Patrula din elevi mici și mari, din clasele I-VIII. Așa cum ne-au dovedit și mulți alți premianți ai programului, o echipă formată din elevi de vârste diferite, din clase diferite, are mai multe șanse de succes. Astfel, coordonatorii se asigură că în fiecare clasă există un ”ambasador” de nădejde al Patrulei, gata să își mobilizeze colegii și profesorii.

Cu ocazia Crăciunului, au motivat colegii și cunoscuții să se debaraseze de deșeurile electrice și au făcut rost de ”decorațiuni” originale pentru brad – „Bradul de Crăciun altfel” al Patrulei a fost împodobit cu… baterii, care, după ce au stârnit curiozitatea privitorilor, au fost colectate cu grijă.

Pentru că și-au propus să fie activi pe tot parcursul anului, Agenții și-au amenajat și un sediu (în cabinetul de biologie), unde și-au expus creațiile artistice – colaje, mulaje de plastilină, desene și mascota Patrulei.

Scoala Gimnaziala Teodor Chindea - Voslabeni

De cum a început vremea bună, au ieșit în campania de informare a concetățenilor. Au stat de vorbă cu fiecare localnic, l-au lămurit despre obligațiile pe care le are, față de lege dar și de comunitate, i-au precizat că le poate aduce DEEE mici la punctul de colectare de la școală.

Cu proiectul lor „O zi – o baterie”, au anticipat, oarecum, conceptul central al ediției din acest an, când ne propunem să stimulăm colectarea a 50g DEEE/locuitor al fiecărui județ și al municipiului București. Și ei au mizat pe același principiul al pașilor mici, dar siguri, al gesturilor mărunte dar continue. ”Hai să vedem cum ar fi să colectăm măcar o baterie pentru fiecare zi a ediției programului” și-au spus. Și au reușit. Munca în echipă și perseverența le-au adus încă 2 kg de baterii și 50 kg de deșeuri mici.

Vă închipuiți cât de multe DEEE am reuși să colectăm, să reciclăm, să ținem departe de mediul înconjurător, dacă fiecare dintre noi le-am urma exemplul? Crina Bucur împărtășește, cu modestie, meritul premiului cu elevii săi, care „au dat dovadă de implicare, interes, creativitate, perseverență și originalitate (mai ales în crearea mascotei și a sloganului)”. Noi îi felicităm pe toți pentru rezultate și pentru abordarea curajoasă și așteptăm nerăbdători să vedem dacă tactica lor își dovedește eficiența la nivelul întregului județ, la ediția curentă.