Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Povetele doamnei RoRec

Povetele-doamnei-RoRec
17 / 07 / 2013

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #poveste, #școală, #Suceava


Copiii din Vatra Dornei privesc natura de la fereastră, nu de la televizor. Peste acoperișurile caselor se desenează vârfurile majestuoase ale munților Călimani, Bistriței, Suhard și Obcina Mestecăniș. Printre ei șerpuiesc Valea Bistriței Aurii și râul Dorna. Pământul e generos cu apele vindecătoare, iar aerul înmiresmat.

Poate și de aceea agenții Patrulei de reciclare de la Școala gimnazială nr.2 din oraș au făcut tot ce le-a stat în putință să reducă pericolele care pândesc pădurile lor dragi. Împreună cu ghidul lor într-ale colectării, doamna profesor Ionela Todaşcă, și-au convins concetățenii să se debaraseze responsabil de 6400 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice. Au primit deci premiul județean pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată/elev. Datorită contribuției lor și a celorlalte Patrule locale, județul Suceava a strâns cea mai mare cantitate de deșeuri electrice din toate județele participante la ediția 2013 – 26.900 kg DEEE!

Comunicare, planificare, asumare

Pentru copii cel mai mult a contat faptul că au ştiut toate informaţiile şi condiţiile participării şcolii noastre în acest program de la bun început. În discuţiile noastre, au fost liberi să pună întrebări, să evalueze posibilităţile iniţiale de implicare a comunităţii şi să hotărască dacă se pot dedica acestui proiect tot anul şcolar” punctează doamna Todașcă.

Au valorificat toate ocaziile să facă oamenii mai conștienți de importanța colectării selective a deșeurilor, în vederea reciclării: curățenia de Sărbători, evenimentele școlii, acțiunile Asociației Române pentru Reciclare RoRec. Puterea lor de convingere a stat într-o combinație de activități informative și creative. Au procedat ”strategic”. În primul rând, s-au asigurat că știu ce doresc să le transmită membrilor comunității. Și-au făcut un ”plan de bătaie”. Au atras cât mai mulți susținători și voluntari din alte clase. Au pus colaborarea mai presus de competiție și și-au unit forțele cu alte Patrule din județ. ”Primii susținători au fost copiii, apoi, alături de ei, au venit, pe rând, cadrele didactice, părinţii, alte şcoli partenere, comunitatea locală şi agenţii economici” aflăm de la profesorul coordonator.

Au creat vizualuri și sloganuri mobilizatoare (˝Colectăm, ne implicăm”) și au participat la concursurile propuse de Asociația RoRec pe parcursul anului – Felicitarea de Crăciun, Mascota Patrulei de reciclare.
Patrula de reciclare a arătat părinților că școala nu doar îi ”învață”, ci îi ”formează” pe copiii lor. ”S-a simţit o revigorare a relaţiilor dintre cadrele didactice şi părinţi, s-a schimbat în bine atitudinea comunităţii faţă de proiectele derulate de o unitate de învăţământ.”

”Doamna RoRec”

Oficial, Ionela Todașcă nu și-a schimbat numele. S-a implicat însă cu atâta energie în proiectul Patrula de reciclare încât elevii i-au acordat un nou ”titlu”.
Nu trecea o zi fară ca un copil să nu mă oprească pe holul şcolii şi să-mi spună: ”Am adus baterii!” sau: ”Doamna RoRec, am adus câteva beeeecuri!”. La sfârşitul zilei, cu geanta plină, mă opream cu elevii şi le puneam în kiturile de colectare. Până la finalul anului şcolar şi colegii mă strigau Doamna RoRec…a fost un an minunat!

Doamna ”RoRec” a exploatat potențialul motivațional pe care îl are contactul direct al copiilor cu natura, posibilitatea de a descoperi, de a experimenta influența gesturilor fiecăruia dintre noi. Succesul nu este decât un început promițător, o provocare de a te autodepăși.
În viitorul apropiat, mă gândesc să folosesc ceea ce am învăţat din activitatea de coordonator sau simplu voluntar, în acest program, pentru a îmbogăţi paleta de activităţi destinate protejării mediului cu activităţi artistice, de creaţie, de experimentare a unor situaţii, toate activităţi în care concretul şi practicul se vor îmbina pentru a deschide calea descoperirilor pentru copiii cu care lucrez!

Patrula de reciclare a Școlii gimnaziale nr.2 din Vatra Dornei a reușit să ajungă pe podiumul laureaților dar, mai ales, să se afirme ca un nucleu de educație ecologică în comunitate pentru că și-a fixat obiective clare, a identificat mesajele-cheie cu potențialul de a mobiliza comunitatea și a dedicat timp, în mod sistematic, activităților de informare și stimulare a colectării. Țeluri, parteneri, acțiuni, constanță – un sistem de valori care îi va ajuta pe elevii de azi, adulții de mâine, să realizeze performanțe în orice profesie își vor alege.

Își va păstra, oare, Suceava, locul județului cu cea mai mari cantități de DEEE colectate din țară și la ediția următoare? Sperăm într-o competiție strânsă, cu multe alte comunități locale la fel de motivate, cu atât mai mult cu cât premiul suprem este mediul curat și obiceiurile bune, un patrimoniu intangibil dar cu efecte benefice concrete.