Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Unul pentru toți, toți pentru unul…Patrula de Reciclare a Colegiului Național Elena Cuza – București, sector 6

19 / 09 / 2013

#2013, #Bucuresti, #câștigător, #cel mai activ profesor, #liceu, #poveste


Îi caracterizează deviza fraternității: ”toți pentru unul, unul pentru toți”, consacrată de celebrul roman istoric al lui Alexandre Dumas ”Cei trei muschetari”. În versiunea modernă a Patrulei de Reciclare a Colegiului Național ”Elena Cuza” din București, nu avem doar trei eroi, ci vreo …treizeci. Agenții Patrulei și doamna Lavinia Văcaru – cel mai activ profesor coordonator din sectorul 6, s-au ocupat cu ceva oarecum mai ”prozaic” decât muschetarii din poveste, dar au făcut-o cu același simț al răspunderii și solidarității. Au înțeles că misiunea lor, să explice oamenilor cum și de ce trebuie să colecteze deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și să-i determine să și acționeze – nu e ușoară, și că succesul poate fi obținut doar cu tenacitate și prin lucrul în echipă.

Comunicare pentru colectare – un scop urmărit prin toate mijloacele

Au pornit hotărât și au ajuns departe, în toate înțelesurile cuvântului. Într-o primă fază, cam la 100 km mai …departe de București, la Fabrica de reciclare GreenWEEE Electric & Electronic Equipment Recycling din Buzău. Doamna Lavinia Văcaru a mobilizat, pe lângă agenții Patrulei, încă 50 de elevi de la gimnaziu și liceu.

Scopul vizitei a fost ca, prin propriile observaţii în cadrul fabricilor, elevii să înţeleagă şi să conştientizeze importanţa colectării selective şi a reciclării deşeurilor pentru a proteja mediul şi a gestiona cât mai bine resursele actuale în contextul dezvoltării durabile.”

Elevii au văzut la fața locului cum deșeurile dăunătoare sunt sortate, dezasamblate riguros, iar materialele rezultate iau drumul reciclării. Mai mult, s-au întâlnit cu specialiști, au aflat lucruri interesante din ”culisele reciclării” pe care să le valorifice în activitățile lor de informare. Profesorul coordonator al Patrulei a știut că le va prilejui o experiență inegalabilă: ”Vizita a avut un impact pozitiv, a crescut gradul de conştientizare asupra impactului negativ al acţiunilor noastre asupra mediului.” În plus, a consolidat relația agenților cu colegii lor, care le-au devenit susținători.

Și la următoarea acțiune s-au aventurat afară din școală, împreună cu câțiva dintre părinți, pentru un plus de ”credibilitate”. Cum altfel puteau să comunice direct cu oamenii din cartier, să le distribuie pliante informative, să îi facă să înțeleagă că, deși vorbesc cu niște copiii, colectarea selectivă a DEEE nu e o ”joacă”, ci o nevoie stringentă și o obligație serioasă a fiecărui cetățean? ”Campania noastră s-a bucurat de un real succes. Oamenii au fost bucuroşi să vadă că cei mici se implică în astfel de acţiuni şi sunt conştienţi de impactul pe care gesturile lor îl au asupra mediului.” Atitudinea receptivă a vecinilor și deșeurile pe care aceștia le-au predat pentru Patrulă au încununat și încurajat eforturile tinerilor.

Când și-au creat mascota, au făcut și un exercițiu de creativitate și un demers pragmatic, de stimulare a colectării. În ultima linie dreaptă a ediției 2013 au sprintat ca niște adevărați atleți. Au profitat de vremea prietenoasă de primăvară și au mobilizat toată școala la colectare. Fiecare elev, părinte, profesor a contribuit.

Cele 1.100 kg DEEE colectate ”ne-au confirmat că putem fi o echipă imbatabilă în lupta noastră pentru protecţia mediului”, spune profesoara. ”Ne bucurăm că am putut participa în cadrul acestui proiect inovativ pentru protecţia mediului şi prin acţiunile noastre am reuşit să ne aducem contribuţia la diminuarea efectelor schimbărilor climatice.”

O strategie bazată pe diversitatea activităților, dar, mai ales, pe contactul direct cu oamenii și pe legătura permanentă dintre demersurile de informare și stimularea colectării de DEEE. O poveste despre solidaritate, curaj și încredere în propriile forțe. Și Alexandre Dumas ar fi mândru de ei…