Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Super Eco Story din Eșelnița – Karina Kobau

20 / 08 / 2020

#20 de idei eco, #editoriale, #generale, #mehedinti, #patrula 2020, #super eco story, #vara povestilor eco


Tu ce ai face cu banii din economia de energie?

Apă caldă fără electricitate, fără cheltuieli și cu economii pentru cărți sau alte răsfățuri. Karina Kobau, din Eșelnița (jud. Mehedinți) ne povestește cum reușesc ei, în familie, să economisească energie, într-un „Super Eco Story” exact așa cum speram! Ea a dat startul participării la „Vara Poveștilor Eco”, concursul național de mărturii video care promovează obiceiurile bune față de mediu. Este un proiect pe care Patrula de Reciclare îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Economia de energie este unul dintre cele mai ușoare, și, în același timp, cele mai importante gesturi pe care le putem face, pentru natură. Pentru a ne asigura energie electrică, se consumă, încă, o mare cantitate de combustibili fosili (gaz natural, cărbuni, petrol). Sursele de energie regenerabilă există, dar, deocamdată nu acoperă decât o mică parte din nevoile energetice ale oamenilor. De aceea, grija față de cum consumăm electricitate înseamnă contribuția noastră la reducerea consumului de combustibili fosili și a emisiilor de gaz.

În plus, așa cum ne dovedește Karina, este și un mod de a economisi bani cu care ne putem oferi alte lucruri utile.

4 feluri simple de a face economie de energie

1. Scoate din priză seara sau când pleci de acasă.

Poate îți vine greu să crezi, dar aparatele puse pe stand-by (ex. televizorul, computerul, cafetiera, aerul condiționat etc.) sunt responsabile de aproape 10% din consumul de energie al casei. Atunci când pleci mai multe zile, este indicat să le scoți din priză. De asemenea, nu lăsa în priză încărcătoare, atunci când nu le folosești.

2. Izolează-ți termic locuința.

Nu vorbim aici doar de geamuri termopan, deși este adevărat că ele sunt una dintre soluțiile durabile, cu economii pe termen lung. Poți izola ferestrele și cu benzi de cauciuc sau burete. De asemenea, asigură o temperatură mai confortabilă dacă închideți ușile dintre camere sau trageți storurile pe timpul nopții.

3. Redu consumul de apă caldă (și de apă, în general).

Vara sau atunci când sunt temperaturi ridicate afară iar apa rece nu e chiar atât de „rece”, încearcă să folosești mai puțin apa caldă pentru a te spăla pe mâini sau pe dinți, pentru a spăla vasele etc. În general, orice acțiune prin care economisim apa, caldă sau rece deopotrivă, este și un gest de economie de energie. Gândește-te ce efort energetic se depune pentru ca noi să avem apă curentă, la robinet, de orice fel ar fi. 

4. Folosește aparate cu consum redus de energie.

Atunci când achiziționezi un aparat electric nou, ia în calcul cu prioritate clasa lui energetică. Alege aparate electrice și electrocasnice din clasa de consum energetic A. Acestea consumă cu până la 50% mai puțin decât cele mai vechi de 5 ani. Un frigider, de exemplu, care este încadrat în clasa cu A +++, consumă cu 70% mai puţin decât un frigider cu o vârstă în jur de 10 ani. Investiţia într-un frigider de clasă A+ şi superioară A+ este recuperată într-o perioadă de mai puţin de 3 ani. Citește mai mult despre asta pe rorec.ro  

Tu ce ai face cu banii economisiți?

Revenind la povestea Karinei, cu economiile făcute la factura de energie, ea a avut încă o idee pentru care îi spunem „Bravo!”. Ce idee? Vă invităm să o descoperiți în filmul ei, un exemplu perfect de video pentru concursul „Vara Poveștilor Eco”: clar, scurt, convingător! După ce îl vizionați, pe YouTube, dați-i un Like și încurajați-o pe Karina în comentariile voastre!

Economia de energie este doar una dintre cele 20 de idei eco pe care le puteți ilustra cu filmele voastre. E ușor să faci un Super Eco Story despre unul dintre obiceiurile bune față de mediu pe care le-ai adoptat, acasă, la școală sau în comunitate. Ai sub 18 ani? Înscrie-te la concurs! Ai tot ce îți trebuie, aici.

Fiecare film înscris la Vara Poveștilor Eco devine un exemplu și pentru alții și o șansă de a câștiga unul dintre premiile competiției!