Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

De ce am stins lumina?

22 / 03 / 2016

#editia 2015-2016, #Ora Pamantului


Sâmbătă, 19 martie, Patrulele de Reciclare din 14 localități din 11 județe și-au mobilizat comunitățile să stingă lumina, să economisească energie și să colecteze responsabil deșeuri electrice. Între 20.30 – 21.30, copii, tineri și profesori din Patrule de Reciclare din Constanța și Mangalia (județul Constanța), Iași (jud. Iași), Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea), Băișoara (jud. Cluj), Satu Mare (jud. Satu Mare), Bistrița (jud. Bistrița-Năsăud), Tudor Vladimirescu (județul Brăila), Sibiu, Șura Mică și Tălmăcel (județul Sibiu), Mastacăn-Borlești (județul Neamț) Giurgiu (jud. Giurgiu), Adjud (jud. Vrancea) au organizat și participat la acțiuni și evenimente dedicate Orei Pământului.

Ora Pamantului 2016 la Constanta - Mare Nostrum si Patrula Constanteana

Ora Pamantului 2016 la Constanta – Mare Nostrum si Patrula Constanteana

Asemeni milioanelor de oameni din toată lumea care fac posibil acest fenomen de solidaritate, am stins și noi lumina, am scos din priză aparatele electrice și am îndemnat oamenii să facă la fel.  Mai mult, am propus și acțiuni de colectare a deșeurilor electrice. În fond, dacă ne pasă de Pământ, trebuie să colectăm aparatele vechi sau defecte, becurile arse și bateriile consumate. Cele pe care le ținem fără să le mai folosim poluează, iar cele vechi și neperformante irosesc energie!

Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și au demonstrat că și noi, românii, avem o ”voce” în comunitatea globală care se luptă pentru protejarea naturii. Am testat și credem în puterea gesturilor simbolice și a exemplului mobilizator. În fiecare an, datorită Orei Pământului, din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți că avem datoria de a reduce consumul de energie, prin gesturile noastre de fiecare zi. Tot astfel, datorită activității Patrulei de Reciclare din ultimii 5 ani, milioane de români au devenit mai conștienți de impactul ecologic al deșeurilor electrice și de faptul că acestea trebuie să ajungă numai la reciclare” a declarat Alexandra Arnăutu, managerul programului.

La Constanța, ne-am adunat la inițiativa Mare Nostrum în Parcul Tăbăcăriei, alături de Mare Nostrum, și am oferit premii celor care au venit și au predat la reciclare becuri uzate. O tânără mămică ne-a declarat: “Fiul meu de 6 ani a auzit la radio că în Parcul Tăbăcăriei se sărbătorește Ora Pământului și ne-a rugat să venim cu întreaga familie aici. Este foarte împortant ca el să învețe, să înțeleagă și să salveze lucrurile care mai pot fi salvate, deoarece el va trebui să trăiască într-o lume mai bună și mai responsabilă!”

Și la Mangalia am sărbătorit Ora Pământului alături de Primărie, a cărei implicare a conferit și mai multă …autoritate acestui gest.

Ora Pamantului 2016 - Patrula Scolii Gimnaziale Talmacel - jud. Sibiu

Ora Pamantului 2016 – Patrula Scolii Gimnaziale Talmacel – jud. Sibiu

La Iași, ne-am aliat cu studențimea și am ajutat Liga Studenților la Filozofie să organizeze o acțiune de colectare a deșeurilor electrice în căminele din complexele studențești ”Codrescu” și ”Titu Maiorescu”.

Nici sibienii nu s-au lăsat mai prejos – Patrula Școlii gimnaziale din Tălmăcel a inaugurat prima ediție a Orei Pământului în satul lor! Iar Școala gimnazială nr.4 din Sibiu s-a pregătit cu activități creative încă din săptămâna precedentă. ”Stingem lumina? Stingem lumina!” au dat strigare și junii sibieni din Șura Mică.

În județul Cluj, una din cele mai remarcabile Patrule din program – agenții Școlii gimnaziale Băișoara și–au mobilizat vecinii cu sloganuri emoționante: ”Pământul e răsfățat de prieteni ai lui de pretutindeni, îi veghează somnul o ORĂ! Nu e mult pentru om, dar e vital pentru bătrânul Pământ!

Despre inițiativa Şcolii gimnaziale Mastacăn-Borleşti din județul Neamț a scris și presa locală:

Ora Pamantului 2016 - Scoala gimnaziala Mastacan-Borlesti jud Neamt

Ora Pamantului 2016 – Scoala gimnaziala Mastacan-Borlesti jud Neamt

”Luminile s-au stins la Borleşti între orele 20.30-21.30, oră care, în final, a fost petrecută sub cerul liber. ”Dorim să ne alăturăm oamenilor din cele 7000 de orașe, din peste 160 de ţări. Avem nevoie de dvs., ca să ne putem îmbunătăți calitatea vieții pe pământ. Să ieșim cu toții sub cerul liber și să dăruim naturii energia noastră!

Patrulele Liceului Tehnologic “Căpitan Nicolae Pleșoianu” din Râmnicu Vâlcea și Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 din Bistrița-Năsăud au ”scutit” Pământul nu numai de o oră de consum de electricitate, ci și de multe kilograme de deșeuri electrice.

Aflați cum au sărbătorit și alte Patrule Ora Pământului!

Copiii, tinerii și dascălii din Patrulele de Reciclare aduc în comunitățile lor subiectele de top ale protecției mediului, la nivel internațional și își afirmă din ce în ce mai puternic influența pozitivă la nivelul percepțiilor și comportamentelor celor mari. Ora Pământului este cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Ora Pământului vorbește despre noi, oamenii, despre implicare, curaj, responsabilitate și capacitatea celor temerari de a schimba, oricând, ceva, în bine.